Blogi

 

31.07.2016

Kohti syksyä V


Me emme tarvinneet dialogia. Meillä oli kasvot…

Viikko sitten sunnuntaina Yle Teemalla esitetty Auringonlaskun katu (1950) kertoo vähäpätöisestä Hollywood-käsikirjoittajasta Joe Gillisistä, joka päätyy sattuman kautta unohdetun mykkäelokuvanäyttelijän Norma Desmondin kotiin. Häikäisevää paluuta valkokankaille mielessään jo usean vuoden ajan suunnitellut ja itselleen sopivaa käsikirjoitusta rustannut ex-tähti palkkaa miehen hovikirjoittajakseen. Menneisyytensä vankina elävä nainen ja tämän elämää ihmettelevä mies käyvät monia unohtumattomia keskusteluja elokuvista, joihin myös yllä oleva lainaus linkittyy.

Kasvot olivat mykkäelokuvanäyttelijän tärkein ominaisuus ja tämän vuoden festivaaleilla nähdään kolme kuuluisaa näyttelijää, joiden kasvot ovat jääneet ikiajoiksi elokuvan historiaan. Preussilaissyntyisen Paul Wegenerin itämaisia kasvoja käytettiin surutta niin kauhuelokuvissa kuin kaukomaihin sijoittuvissa draamoissakin ja juuri persoonallinen ulkoasu on edesauttanut saksalaisen elokuvan ensimmäisiin todellisiin taitureihin lukeutunutta Wegeneriä pysymään tunnistettavana vielä näin vuosisata myöhemminkin (vertailun vuoksi todettakoon, etteivät useimmat elokuvaharrastajat tiedä miltä Lon Chaney näyttää ilman kuuluisia maskejaan).

Wegenerin maanmies, suurilla silmillään suoraan sieluun nähnyt Conrad Veidt oli yhtä lailla kotonaan Tohtori Caligarin kabinetin (1920) vinksahtaneissa lavasteissa kuin Casablancan (1942) ravintoloissakin. Toisin kuin Euroopassa työskennellyt Wegener, Veidt teki vaikuttavan uran myös Hollywoodissa, jossa hän vieraili kahteen otteeseen: ensin mykän kauden lopulla ja toistamiseen toisen maailmansodan aikana. Laajan tunneskaalan omannut tähtinäyttelijä on jollain tasolla jäänyt unissakävelijä Caesarin roolin vangiksi, mikä ei kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että Veidt on yksi kaikkien aikojen hienoimmista saksalaisista elokuvanäyttelijöistä.

John Barrymoren profiilia on kutsuttu ”jumalaiseksi” ja ”täydelliseksi”, eikä Barrymore ole koskaan epäröinyt tuoda sitä esille. Aivan kuten Valentinokin, myös Barrymore luokiteltiin hyvin varhaisessa vaiheessa tiettyyn romanttisen ihannemiehen luokkaan, josta hänen oli vaikeaa päästä pois. Tähden elokuvauraa seuratessa huomaa, kuinka paljon rosoisempia ja yllättävämpiä hänen elokuvansa olivat Tri Jekyllin salaisuuden aikoihin kuin viisi vuotta myöhemmin, jolloin pukudraamat ja rakkauselokuvat olivat vallanneet huomattavan osan hänen tuotannoistaan.

Kari Glödstaf

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.