Blogi

 

18.08.2016

Kohti syksyä VI


John Fordin klassikkoelokuvassa Aavikon laki (1946) on kohtaus, jossa Clantonien perheen isä (aina yhtä loistava Walter Brennan) valvoo yön ja odottaa O. K. Corralin välienselvittelyn alkamista. Peter von Bagh kuvaa kyseistä kohtausta Elokuvan historia -kirjassaan sellaiseksi, jossa ”todistamme ja koemme legendan syntymisen hetken”.

Me festivaalilaiset olemme hieman samankaltaisessa tilanteessa tällä hetkellä, vaikka legendan synnyttäjiksi meistä tuskin on. Marraskuussa aloittamamme työ on loppusuoralla, enää on vain maaliintulo jäljellä. Säestäjät ovat tehneet säestyksensä, elokuvat on saatu paikalle, tekstitykset tehty, esittelyrungot kirjoitettu, käsiohjelmat ja paidat painatettu. Pientä hienosäätöä on vielä jäljellä, mutta niistä selvitään vaivattomasti.

Yhdessä suhteessa olemme jo tehneet historiaa. Yksikään elokuva ei ole tätä ennen myynyt näytöstä loppuun jo ennakkoon, mutta John S. Robertsonin vuonna 1920 ohjaama Tri Jekyllin salaisuus rikkoi tämän ennätyksen jo kaksi viikkoa ennen festivaaleja. Se on upea virstanpylväs, jota ei ole helppo saavuttaa. Muutenkin lipunmyynti ja yleinen kiinnostus festivaaleja kohtaan on ollut innostunutta, mikä tietysti lämmittää jokaisen jollain tavalla tapahtumaan sidoksissa olevan mieltä.

Tämänvuotinen blogini päättyy näiden rivien myötä tähän. Odottavan aika on ollut pitkä, mutta pian se palkitaan. Nähdään festivaaleilla viikon päästä, toivottavasti nautitte näkemästänne ja viihdytte syksyyn valmistautuvassa Forssassa.

Kari Glödstaf

 

Blogia kirjoittaa
Mykkäelokuvafestivaalien
taiteellinen johtaja
Kari Glödstaf.