Sisältöön »

19.-25.8.2024

Blogi

13.03.2023

Se alkoi junassa...

Tämän vuoden festivaaliteema linkittyy vahvasti syksyiseen Suomeen ja aurinkoiseen Portugaliin. Molemmat olivat nimittäin keskeisessä osassa, kun päätimme vaihtaa viime vuoden festivaaleilla esittelemämme teeman Tuntemattomaan Eurooppaan ja tuoda ihailtavaksenne koko joukon pitkään aikaan Suomessa näkemättömiä mykkäelokuvia. Osa elokuvista saa tiettävästi jopa ensiesityksensä tämän vuoden festivaalien myötä.

Olin saanut syksyllä katsottavakseni koko joukon portugalilaisia mykkäelokuvia, jotka lienevät tuntemattomia muille kuin alaan syvimmin vihkiytyneille fanaatikoille. Yksi niistä oli syrjäiselle majakkasaarelle sijoittuva Os Faroleiros, joka osoittautui aiemmin lukemieni lyhyiden arvosteluiden veroiseksi nimikkeeksi. Kun sitten erään Helsingin vierailun aikana en junassa keksinyt muuta tekemistä, ajattelin lähestyä maan elokuva-arkistoa ja kysellä hieman taustatietoa kyseisestä teoksesta.

Samaan aikaan aloin pohtia, josko Os Faroleiros olisi mahdollista saada myös Forssaan. Kysyin alustavasti asiaa Portugalista ja kun he näyttivät vihreää valoa, päätin kokeilla myös muita eurooppalaisia arkistoja. Italiasta, Puolasta ja Tsekistä sain nopeasti vastauksia, mutta valitettavasti viimeisen kanssa kommunikointi jostain syystä kuitenkin tyrehtyi. Emme anna sen lannistaa, vaan palaamme tsekkiläisen mykkäelokuvan pariin vielä jossain vaiheessa.

Saamieni vastausten perusteella päätimme vaihtaa teemaa, sillä tämänkaltaisia helmiä ei lähialueiden mykkäelokuvatapahtumissa juuri esiinny. Kun sitten saimme vielä Eva Näripean Viron elokuva-arkistosta meille vieraaksi, päätimme ladata ohjelmiston täyteen hieman tuntemattomampia elokuvia. Emme kuitenkaan hankkineet pelkkiä kuriositeetteja, vaan mielestämme jokaisella elokuvalla on oma vankka paikkansa taiteenalan historiassa. Toivomme, että olette kanssamme samaa mieltä.

Viimeisen elokuvan saaminen oli itselleni kaikkein jännittävin paikka. Olen nähnyt Lupu Pickin Sylvesterin aikoinaan surkealta kopiolta ja sen vuoksi olimme yrittäneet yhyttää sitä ensimmäisen kerran jo Saksa-teemaan vuonna 2012. Toistamiseen koetimme saada sitä festivaaleille vuonna 2020, mutta kummallakaan kerralla ei tärpännyt. Kolmas kerta sanoi lopulta toden, sillä kun elokuvan uusi restaurointi esitettiin Bolognassa kesällä 2020, tiesimme, että se oli viimeinkin saatavilla. Tulevana syksynä yksi pitkäaikainen toiveeni lopulta toteutuu, nähdä Sylvester hyvänä restaurointina isolta kankaalta osaavan säestyksen kera.

Lähtölaskenta festivaaleille on alkanut. Hyppää mukaan tuntemattomien mykkäelokuvien maailmaan ja näe elokuvahelmiä, jotka olisivat ansainneet paikkansa parrasvaloissa jo vuosikymmeniä sitten.

Kari Glödstaf

Kari Glödstaf
10.3.2023

 

Yleistä festivaaleista:

 

Festivaalin järjestää Forssan mykkäelokuvayhdistys ry

Forssan Mykkäelokuvayhdistys toimii alueellisena elokuvakeskuksena. Tehtäviin kuuluu mykkäelokuvataiteen tunnetuksi tekemisen lisäksi elokuva-alan ja kulttuurin edistäminen. Tätä tarkoitusta yhdistys pyrkii toteuttamaan järjestämällä mykkäelokuvajuhlia, elokuvaesityksiä, keskustelutilaisuuksia, antamalla julkilausumia, harjoittamalla julkaisutoimintaa, restauroimalla mykkäelokuvia, tarjoamalla elokuvien harrastajille opastusta ohjausta ja yhteistyötä sekä kehittämällä elokuva-alaa muilla samankaltaisilla toimilla.  Tämän lisäksi pidämme toiminnassa maamme vanhinta (1906) elokuvateatteria. Voit tukea toimintaamme liittymällä kannatusjäseneksemme.

Liity

Yhteistyössä:

 
OP Lounaismaa
Forssan kaupunki
Punamusta
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy