Sisältöön »

19.-25.8.2024

Blogi

20.06.2024

Kohti Forssaa III

KOHTI FORSSAA III

Baby Peggy (Diana Serra Cary, alk. Peggy-Jean Montgomery) kuoli vuonna 2020 saavutettuaan kunnioitettavan 101 vuoden iän. Lukuisilla elokuvafestivaaleilla etenkin viimeisten vuosikymmeniensä aikana vieraillut valkokankaan veteraani oli viimeisimpiä linkkejä mykän elokuvan aikakauteen. Onneksemme hänen elokuvansa pitävät yllä tuon ajan suosituimpiin näyttelijöihin lukeutuneen tähden perintöä ja viimeinkin olemme saaneet yhden niistä myös meille Forssaan. 


Lapsitähden osa ei ole suinkaan niin hieno kuin voimme kuvitella – siitä ovat todisteena lukuisat tarinat kohtuuttomista kuvausurakoista, alkoholi- ja huumeriippuvuuksista, holtittomasta rahankäytöstä, kaiken ilon irti ottavista vanhemmista. Kaikki haluavat hyötyä niistä muutamista vuosista, jolloin lapsi säilyttää yleisöä ihastuttavan söpöytensä ja tahkoaa lähipiirilleen miljoonia toisensa perään. Lapsitähdet ovat yksi toisensa jälkeen kärsineet elokuvaurastaan mitä hurjimmilla tavoilla. 

Peggy-Jean Montgomery ei ole poikkeus. Muutaman kukoistuksen vuotensa aikana hän teki järjettömästi töitä ja ansaitsi mielettömät summat rahaa, jotka hänen edesvastuuttomat vanhempansa tuhlasivat ylelliseen elämäntyyliin. Kun Peggyn elokuvaura päättyi isän aikaansaamien sopimusriitojen vuoksi jo varhaisella iällä, vanhemmat tekivät hänestä näyttelyesineen vaudevilleiltoihin vain ylläpitääkseen omaa elämäntyyliään. Kun uusi yritys elokuvamaailmassa ei tuonut toivottua tulosta, hän päätti lopettaa näyttelemisen kokonaan. ”Tunsin itseni eläkeläiseksi jo 15-vuotiaana”, Peggy sanoi vuonna 1982. 

Iso osa Baby Peggyn elokuvista tuhoutui jo 1920-luvulla, joten siltäkin osin maailman oli helppoa unohtaa hänen olemassaolonsa. Arkistojen avautuminen ja yhä uusien elokuvalöytöjen tekeminen on kuitenkin palauttanut hänen mainettaan, sillä vuosien saatossa yhä useampi hänen elokuvistaan on löytynyt. Toivottavasti festivaalivalintamme synnyttää kiinnostusta myös teissä katsojissa ja saisimme Baby Peggyä ihailtavaksemme jatkossakin. 

Kari Glödstaf

19.6.2024

 

Yleistä festivaaleista:

 

Festivaalin järjestää Forssan mykkäelokuvayhdistys ry

Forssan Mykkäelokuvayhdistys toimii alueellisena elokuvakeskuksena. Tehtäviin kuuluu mykkäelokuvataiteen tunnetuksi tekemisen lisäksi elokuva-alan ja kulttuurin edistäminen. Tätä tarkoitusta yhdistys pyrkii toteuttamaan järjestämällä mykkäelokuvajuhlia, elokuvaesityksiä, keskustelutilaisuuksia, antamalla julkilausumia, harjoittamalla julkaisutoimintaa, restauroimalla mykkäelokuvia, tarjoamalla elokuvien harrastajille opastusta ohjausta ja yhteistyötä sekä kehittämällä elokuva-alaa muilla samankaltaisilla toimilla.  Tämän lisäksi pidämme toiminnassa maamme vanhinta (1906) elokuvateatteria. Voit tukea toimintaamme liittymällä kannatusjäseneksemme.

Liity

Yhteistyössä:

 
OP Lounaismaa
Forssan kaupunki
LounaPlussa ry
Euroopan unionin osarahoittama
Hämeen kulttuurirahasto
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
Punamusta