14.08.2024
Lauantai-illan pääelokuvan valitseminen on festivaalin ohjelmiston vaikein valinta. Siihen valitun nimikkeen tulisi olla riittävän tunnettu ja samalla riittävän kiinnostava. Tämä korostuu edelleen joka vuosi, vaikka kyseessä ei enää olekaan festivaalin päätösteos.
Henry King ohjasi useita merkittäviä mykkäelokuvia 1920-luvulla. Lillian Gish, Gary Cooper, Ronald Colman ja Norma Talmadge loistivat yksi toisensa jälkeen hänen ohjauksessaan. Vilahtipa Nainen kadulta (1928) elokuvassa myös meidän oma Carl von Haartmanimmekin. Silti yksikään näistä teoksista ei ole mielestäni Sukunsa sankarin veroinen.
Olen rakastanut Sukunsa sankaria siitä lähtien kun näin sen dvd:ltä joskus vuosituhannen alussa. Sen perintö yltää David Lynchin ja Coenin veljesten teoksiin, niihin, jotka esittävät amerikkalaisten pikkukaupunkien tyynen ulkokuoren alla piilevän pahuuden. Sukunsa sankarissa tämä pahuus tulee ulkopuolelta, kolmen sheriffiä pakenevan hampparin mukana, mutta se ylettää lonkeronsa koko pieneen kyläyhteisöön.
Sukunsa sankari on elokuva, jonka valitettavan harva tietää, vaikka asian pitäisi olla juuri päin vastoin. Samalla se on myös elokuva, jonka moni on tietämättään nähnyt. Teosta suuresti ihaillut Harold Lloyd nimittäin lainasi siitä otteita sekä Ujoon poikaan (1924) että Pikkuveljeen (1927), tosin kääntäen dramaattiset kohtaukset kevyemmiksi ja komediallisemmiksi.
Sukunsa sankari esitetään Forssan 25. Mykkäelokuvafestivaaleilla lauantaina 24.8. klo 21:30. Älä missaa tätä hienoa elokuvaa, jota esitetään liian harvoin missään.
Kari Glödstaf
14.8.2024
Forssan Mykkäelokuvayhdistys toimii alueellisena elokuvakeskuksena. Tehtäviin kuuluu mykkäelokuvataiteen tunnetuksi tekemisen lisäksi elokuva-alan ja kulttuurin edistäminen. Tätä tarkoitusta yhdistys pyrkii toteuttamaan järjestämällä mykkäelokuvajuhlia, elokuvaesityksiä, keskustelutilaisuuksia, antamalla julkilausumia, harjoittamalla julkaisutoimintaa, restauroimalla mykkäelokuvia, tarjoamalla elokuvien harrastajille opastusta ohjausta ja yhteistyötä sekä kehittämällä elokuva-alaa muilla samankaltaisilla toimilla. Tämän lisäksi pidämme toiminnassa maamme vanhinta (1906) elokuvateatteria. Voit tukea toimintaamme liittymällä kannatusjäseneksemme.