Sisältöön »

21.-27.8.2023

Laenatud naene / Se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa

la 26.8.2023 klo 12:00 osta liput »

 
Laenatud naene
 

Laenatud naene

1913 • Jevgeni Slavinskij • 13 min

Vanhimman virolaisen näytelmäelokuvan taustalla lienee sama saksalainen näytelmä kuin Teuvo Puron ja Erkki Karun elokuvissa Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa (1921) ja Runoilija muuttaa (1927). Kertomus rikasta setäänsä olemattomilla ydinperhekuvioilla huijaavasta nuorukaisesta ja hänen kadulta houkuttelemansa vieraan naisen viettelyvoimasta on ilottelevasti ja railakkaan lennokkaasti kerrottu. Aikansa suositut teatterinäyttelijät ovat loistavia rooleissaan ja ulkokuvat talvisesta Tallinnasta tuovat sopivasti väriä kokonaisuuteen. Laenatud naene kestää erinomaisesti vertailun muihin aikalaisfarsseihin.

IMDB

 
Se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa
 

Se parhaiten nauraa joka viimeksi nauraa

1921 • Teuvo Puro • 53 min

Teuvo Puron kahdeksasta säilyneestä ohjaustyöstä kenties tuntemattomin ja unohdetuin, komedia nuoresta opiskelijasta, joka rahapulassaan intoutuu valehtelemaan sedälleen menneensä naimisiin. Kaikki sujuu hyvin siihen asti, kunnes setä päättää tulla pääkaupunkiin tapaamaan nuorukaisen vaimoa ja jälkikasvua. Erkki Karun käsikirjoittama tarina vie katsojan ulos tunkkaisista studiotiloista suoraan Helsingin kaduille ja terasseille ja esittelee koko joukon vastikään Oy Suomen Filmikuvaamosta Suomi-Filmiksi muuttaneen yhtiön varhaisvuosien keskeisimpiä tekijöitä.

IMDB

 

hillel-tokazier.jpg

Säestys

Hillel Tokazier

Laulava pianovirtuaasi.

Lue lisää

 

Lehdistölle

Mainitse käyttämissäsi kuvissa lähteenä © Rahvusarhiivi filmiarhiiv / The National Archives of Estonia.

 
Laenatud naene
Laenatud naene
Laenatud naene
 

Yleistä festivaaleista:

 

Festivaalin järjestää Forssan mykkäelokuvayhdistys ry

Forssan Mykkäelokuvayhdistys toimii alueellisena elokuvakeskuksena. Tehtäviin kuuluu mykkäelokuvataiteen tunnetuksi tekemisen lisäksi elokuva-alan ja kulttuurin edistäminen. Tätä tarkoitusta yhdistys pyrkii toteuttamaan järjestämällä mykkäelokuvajuhlia, elokuvaesityksiä, keskustelutilaisuuksia, antamalla julkilausumia, harjoittamalla julkaisutoimintaa, restauroimalla mykkäelokuvia, tarjoamalla elokuvien harrastajille opastusta ohjausta ja yhteistyötä sekä kehittämällä elokuva-alaa muilla samankaltaisilla toimilla.  Tämän lisäksi pidämme toiminnassa maamme vanhinata (1906) elokuvateatteria. Voit tukea toimintaamme liittymällä kannatusjäseneksemme.

Liity

Yhteistyössä:

 
OP Lounaismaa
Forssan kaupunki
Punamusta
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy
Taiteen edistämiskeskus